Wednesday, December 15, 2010

untukmu PERUBATAN
Alhamdulillah ‘alaa kulli nikmat


Muhasabah dan penelitian balik kepada setiap apa yang telah kita lakukan amatlah penting. Perancangan masa depan amatlah bergantung kepada apa yang sudah berlaku pada hari ini dan semalam. Kadang kita rasa perancangan kita kurang mantap dan berkesan.kenapa? siapakah yang salah.?

hisablah diri kamu sebelum kamu dihisab

-Sayedina Umar-

Kalaulah seseorang individu perlu merancang, tak kiralah untuk jangka panjang atau pendek, lagi2lah penting bagi sesebuah persatuan atau organisasi yang mempunyai ahli yang pelbagai latar belakang dan kemahuan untuk merancang segala pergerakan. Setiap gerak kerja atau perancangan persatuan akan melibatkan dan memberi kesan kepada seluruh organisasi samada peringkat pimpinan mahupun ahli.


Sering kali kita dengar ahli tidak berpuas hati dengan pimpinan sebab keinginan dan kemahuan mereka tidak dipenuhi di peringkat pimpinan. Pimpinan pula menyalahkan ahli yang tidak memberi kerjasama dan komitmen yang sepenuhnya kepada mereka. Masalah dua hala antara pimpinan dan ahli selalu timbul menyebabkan gerak kerja persatuan tidak lancar. Masing2 sudah diberikan posisi untuk bekerja. Ahli dengan posisi ahlinya dan pimpinan dengan kerjanya. Ini bukan bermaksud ahli tidak boleh menegur pemimpin, tetapi ahli perlu tanya diri sendiri adakah aku sudah mencurah seluruh tenaga untuk membantu pimpinan aku.? Ahli juga perlu faham situasi sebagai pimpinan perlu mangambil kira pelbagai sudut sebelum membuat keputusan demi kemaslahatan bersama.

PERUBATAN merupakan persatuan yang terbesar dimesir yang bertanggungjawab untuk memimpin pelajar yang belajar sains kesihatan,tidak kiralah perubatan am,farmasi atau dentist. Persatuan ini yang telah wujud sekian lama, nampaknya semakin terkehadapan dalam memastikan kebajikan,TARBIYAH dan kebersamaan sesama ahli . Tidak dinafikan setiap individu ATAU persatuan ada kelemahan dan kekurangan, tetapi siapakah yang akan menyahut cabaran untuk BERSAMA2 untuk menampung kekurangan tersebut? Adakah setiap masalah akan dipikul diperingkat pimpinan sahaja? Atau ahli lari dari persatuan kerana menganggap jalan penyelesaian sudah buntu? Pimpinan dan ahli sepatutnya bersama2.

Mesyuarat tahunan kaherah (MTK) yang julung2 kali diadakan adalah medium yang telah disediakan oleh PERUBATAN untuk ahli dan pimpinan bersama2 membincangkan masalah dan penyelesaian demi kebaikan bersama.jom kita lihat apakah objektif MTK untuk kali ini:

1. Membentuk kata sepakat antara ahli dan pimpinan dalam urusan persatuan di kalangan pelajar perubatan sekitar Kaherah.
2. Menyelesaikan masalah dan isu berbangkit sekitar gerak kerja persatuan pada sesi lepas di peringkat Kaherah.
3. Mengukuhkan ikatan akidah antara ahli di peringkat Kaherah.
4. Menimbulkan rasa kebersamaman ahli terhadap persatuan.
5. Menjadi medium untuk ahli menyuarakan idea untuk sesi akan datang.


Nampaknya persatuan begitu bersungguh2 dalam memastikan keinginan ahli dipenuhi dan bersama membantu pimpinan demi merealisasikannya.

Ada sesetengah pihak yang hanya tahu mengkritik persatuan.

· Apalah pimpinan,buat kerja lembab..

· Tarbiyah tak mantap, macamana ahli nak berubah jadi baik..

· Gerak kerja tidak berhadaf?

Cuba kita tanya balik kepada golongan2 tersebut, adakah kamu sudah betul2 menyumbang kepada PERUBATAN samada dari segi idea mahupun tenaga kerja? Adakah kamu hanya tahu mengkritik tanpa bersama2 cuba menyelesaikan permasalahan yg timbul? Atau kamu memang berniat untuk memecahkan PERUBATAN?

Yang lagi teruk, bukan sekadar tidak menyumbang kepada persatuan tetapi memomokkan lagi PERUBATAN kepada org lain terutama adik2 baru yg baru berjinak2 dengan persatuan. Tiada paksaan untuk bekerja dalam PERUBATAN,tetapi adakah kamu sanggup lihat persatuan ini lemah.

Ayuhlah bersama2 memperkasakan persatuan ini demi kebaikan keseluruhannya. Ahli dan pimpinan tiada beza jika sama2 menunaikan tanggungjawab masing2. Segala tenaga dan idea yang kita sumbangkan insyaAllah akan dihitung diakhirat kelak demi mendapatkan keredaanNya.ameen~

jgn jadi badan gajah hati tikus


sayangkan anak tangan-tangankan

sayangkan bini tinggal-tinggalkan

sayangkan persatuan teruskan berjuang

******************************************************************

pilihan bijak


jiran dulu,kini dan selamanyarakan sekolah lama
(maahad muhammadi lilbanin)
rakan sepermainan


teman seperjuangan


sila lihat nama pencadang


UNDI ANDA ADALAH PENENTU MASA DEPAN PERUBATAN

jangan lupa 24 disember 2010
hari pengundian

2 comments:

Izyan Hanis said...

ini best ;
"hisablah diri kamu sebelum kamu dihisab"

dan ini comel ;
"sila lihat nama pencadang"

:)

Noor Asyila said...

tq3! sebab promote MTK

Timbalan pres tkde lobian ke?