Saturday, February 6, 2010

kahwin...Alhamdulillah

Nampaknya perancangan batch gen06, untuk mencapai target bujang sifar 2012 secara praktikalnya disambut baik. Mana taknya setiap kali aku dengar ada orang nak kahwin, mesti ada wakil dari gen06. Dengki pun ada.haha. Semalam seorang akhawat,kak Naimah dari gen06 melaksanakan perancangan yang dirancangkan oleh batch mereka. Aku memang akui batch mereka kebanyakannya matang2. Tapi bukan bermakna gen lain tak matang, mungkin lebih matang atau kurang. Aku nak cakap panjang pasal kahwin pun tak pandai. Rukun kahwin pun tak lengkap.

Aku teringat kata2 Syeikhuna Nuruddin AlBanjari AlMakki semasa belajar kitab nasaih diniah


kebanyakan syeikh2 kita berkata
"kalaulah aku tahu kahwin awal itu memberi banyak kebaikan nescaya aku akan kahwin sejak tahun satu lagi"



Syeikh mengatakan kebanyaknn syeikh2 kita disini yang berkahwin semasa belajar lebih cemerlang dalam pelajaran dan syeikh Nuruddin juga menceritakan kisah2 ulamak yg terdahulu mencapai kecemerlangan apabila mereka berkahwin. Memang tak dapat dinafikan kahwin awal itu banyak kebaikan. tetapi bergantunglah kepada keadaan seseorang itu.So fikir2kanlah apakah keadaan kita sekarang.perlu ke tidak??





tenang menanti..








kak Naimah dan abg Israk




gen6 yg kebanyakannya dah berpunya.


jejaka gen7 bersedia untuk ditakdim







antara Ajk yg bertungkus lumus




Bagi mereka yang dah berpunya teruskanlah step seterusnya.Bagi mereka yang yg masih single bait muslim sedia utk membantu anda.

'maka kahwinlah wanita2 yang kamu senangi dua, tiga atau empat.
jika kamu takut tidak berlaku adil
maka kahwinilah seorang...
An-Nisa'-3-


12 comments:

mohd hazwan salleh said...

'jejaka gen7 bersedia untuk ditakdim'

haha.agak lucu.

yg amek gamba ni kene mnakdim dulu.baru xlangkah bendul wakaka~

Mahbub said...

byk gambar di sini..
alhamdulillah..

barakallahulakuma wabaraka 'alaikuma
wajama'a bainakuma bilkhair tuk kakakku Naimah n abg israq..

al-fareast said...

nk gelak blh x bang bil...hahaha...lek2 jgn tepengaruh ngan moto gen6tu...kte ad moto sndri..kawin sifar 2013...pas2 blk msia crila cmne yg ko nk...melambak lg...jgn teburu2.....ko dhla doktor ckp je ngan mne2 msti nk kawen ngan bang bil yg ensem...hehe..24 tu muda lg....ad org 30 br kawen.xkawen pun blh je cemerlang....yahoooo...maapla bkn menentang pndpt tp x prktikal ms blja ni.....bujang dtg sekali je dlm idup

Anonymous said...

'jejaka gen7 bersedia untuk ditakdim'

weh, jangan men2 ngan ayat tu!! aku ade dalam gamba tuh walaupun x sedia lagi...haha

'izzah faqihah said...

ALHAMDULILLAH~
kahwen jugak akhirnya kakak kite..
credit & merit tuk nabil..
erm...bab motto kahwin '0' 2013 tidak dipersetujui..klu laki je tappe..tapi untuk golongan kami tappayah la apply..

jodoh sume dah tercatat...iA,gen7 nnt ramai gak tuh rasenye...cume lambat sket je..

apepun,sape2 yang rase dah terbuka hati sile...sebab tekak ni nak makan nasi minyak batch senirik..:P

ihsan said...

Dak2 gen 7 yang duduk atas kerusi tu ade gaya cam duduk atas pelamin..

al-fareast said...

hahahaha...aimi sori2 tu men hantam saja moto tu.......xde mslh la kwen ak nk kawen lg ak ske.....

al-fareast said...

adus silap taip lak...loklak toi hang ni..."xde mslh la kwn ak nk kawen lg ak ske"..haha

Asyila said...

suke gambar2 nih!

haha, jgn guna motto tu alfa, nti makbul, susah plak

aniaya je kite2 ni nti.wakaka

al-fareast said...

sori ya ampun ya kwn2...tu bkn moto yg bgs ya kalian sume...sy dgn rsmi menarik blk krn mana tau mungkin sy jg akn bekahwin ms bljar ni...hahaha

nabil said...

alfaiz:
lu pikir la sendiri..
kalau rase perlu silakan..kalau x tangguh dulu..tapi jgn main2..hehe

jodoh telah ditetapkan,so...

mimz said...

hoho..

kemah abe nabil loni..

ambo tggu jmputan dmo plok bil..

hehe~~